Zirci Ciszterci Apátság
Keresés
Galéria
Eseménynaptár
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
       
Nincs esemény!
Szent Bernát idézetek
 
Dallasi Apátság - Our Lady of Dallas
Dallasi Apátság - Our Lady of DallasAz első magyar cisztercieket Endrédy Vendel apátúr már a szovjet megszállás kezdetekor kiküldte Amerikába. A küldetés célja azonban csak fokozatosan vált világossá: meghonosítani a zirci ciszterci életeszményt Amerikában és otthont adni a külföldre kényszerült rendtagoknak. Az amerikai „háttér” biztosítása sokkal sürgetőbb feladattá vált 1950-ben, amikor a kommunista rendszer elrendelte a szerzetesrendek feloszlatását. Egy fiatal ciszterci szervezésében 21 rendtagnak sikerült Dallasi Apátság - Our Lady of Dallasátjutnia az akkor már drótsövényes és aknázott magyar/osztrák határon. Nyolcat Ausztria szovjet megszállás alatt álló részében elfogtak és átadták őket a magyar hatóságoknak, de a szerencsés 13 legtöbbje végülis kivándorolt Amerikába.
Az első években a magyar ciszterciek a Wisconsin államban fekvő Spring Bank monostorba tömörültek, abban a reményben hogy majd itt kezdenek új életet. Ám az ottani körülmények lehetetlenné tették a zirci életforma megvalósítását, a monasztikus élet, a tanítás-nevelés és a papi szolgálat szintézisét.
Dallasi Apátság - Our Lady of DallasIgen sok megpróbáltatás és hányattatás után a közösség legnagyobb része végülis Nagy Anzelm perjel vezetésével a texasi Dallas városban kötött ki. A dallas-i püspök megértette, hogy a magyar ciszterci közösség kiváló, stabil munkaerőt jelent az általa tervezett dallas-i katolikus egyetem számára. Ezért az egyetem területén tette lehetővé a monostor felépítését. Az első szárny 1958-ban készült el, a harmadik 1964-ben, és összesen 40 szerzetes számára ad lakást és biztosítja a közös élethez szükséges helyiségeket. Az 1956-os forradalom leverése után még további 14 fiatal ciszterci menekült Nyugatra, ebből tanulmányaik végeztével tízen telepedtek meg Dallas-ban.
 
Dallasi Apátság - Our Lady of Dallas1961-ben néhány szülő felfigyelt a St. Louis-i angol bencések iskolájára, amely az európai klasszikus gimnázium modelljét sikeresen ötvözte az amerikai igényekkel. Anzelm Perjel Úr vállalta, a püspök és az egyetem kezdeti ellenállásával szemben is, hogy a magyar ciszterciek létrehozzanak Dallas-ban egy hasonló iskolát. A cél: összekapcsolni az igényes humán orientációt egy az európainál nívósabb matematikai és természettudományos programmal és így felkészíteni a diákokat a legjobb egyetemekre is. Ezért az iskola neve Cistercian Preparatory School lett. Mindennél fontosabb azonban az a cél, hogy a tudást az istenszeretet és felebaráti szeretet szolgálatába állítsuk. Szent Bernát adta meg az iskola Dallasi Apátság - Our Lady of Dallasjelmondatát: „Ardere et lucere”: „lángolj és világíts!” Az első két osztály 1962 őszén indult. Az első években a magyarok tapasztalatlansága és a vezetés fejetlensége majdnem csődbe vitte a vállalkozást. Ám egy új, fiatal ciszterci igazgató kinevezésével az iskola már a hetvenes évek elején „emelkedni” kezdett. Ma 360 diákjával, 9 cisztercivel és kb. 20 civiltanárral a Cistercian Prepschool-t az egyetemi fölvételi irodák Amerika egyik legkiválóbb iskolájaként tartják számon. Számunkra és a diákjaink számára azonban a legfontosabb érték az osztályok lelki családdá érése a nyolc évi együttlét, a tanárok hatása és főleg az (itt, Dallas-ban teljesen ismeretlen) nyolc éves osztályfőnöki nevelés révén. Az állandó lakhely és foglalkozásváltozások közepette a monostor az öregdiákok számára a stabil otthon élményét sugározza, ahova életük fordulópontjain mindig újra visszatérnek.
 
A nyolvanas évektől kezdve az öregdiákok gyűjtötték össze a pénzt az iskola továbbfejlesztésére, így pl. a Science Building (A Természettudományok háza), a bélapátfalvi templom ihlette apátsági templom, a könyvtár és az Art Building (Képzőművészetek Háza) felépítésére.
 
A Dallas-i Monostort a Szentszék 1963 novemberében emelte apátsági rangra. Első apátja Nagy Anzelm addigi perjel lett, aki egy év megszakítással 1988-ig vezette a monostort. Utódja egészen a mai napig (2006) Farkasfalvy Dénes. Jelenleg a közösség 25 tagból és három noviciusból áll, ebből tizenheten Dallas-ban léptek be, tizenhatan amerikai születésűek. Bár a monostor vonzása egyre erősebb és kiterjedtebb, jövőnket csak az Úristen látja. (K. R.)
 
Dallasi Apátság - Our Lady of DallasLevélcím:
Cistercian Abbey
3550 Cistercian Road,
Irving, Texas
75039-4501 USA
Tel: 00 1 (972) 438-2044
Fax: 00 1 (972) 579-7637
 
Web címe: http://www.cistercian.org