Zirci Ciszterci Apátság
Keresés
Galéria
Eseménynaptár
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
Nincs esemény!
Szent Bernát idézetek
 
hírek

Befejeződtek a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium felújítási munkálatai.
Átadták az iskola új sportcsarnokát!

2022.03.22

Befejeződtek a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium felújítási munkálatai.
Átadták az iskola új sportcsarnokát!

Március 18-án pénteken reggel mozgalmasan kezdődött a nap Budapesten, a Villányi út 27. szám alatti Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban.  Az iskola új, kétszintes sportcsarnokának avatására érkeztek a vendégeket Bérczi L. Bernát O.Cist. zirci apát fogadta házigazdaként. A magyar kormány részéről Dr. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Dr. Fürjes Zoltán, egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, a helyi közélet képviseletében pedig Németh Zsolt és Dr. Simicskó István országgyűlési képviselők jelentek meg az új sportcsarnokban rendezett ünnepségen.


Tiszteletüket tették  továbbá a kivitelezést konzorciumban végző Possibuild Kft. és a Horváth Építőmester Zrt. vezetői, alvállalkozóik, a Zirci Ciszterci Apátság projektet irányító munkatársai, az egri, pécsi és székesfehérvári gimnáziumok vezetői, valamint a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium vezetői, tanárai és diákság képviselői. Bérczi L. Bernát apát úr külön szeretettel köszöntötte a Dallasi Miasszonyunk Ciszterci Apátság képviselőt: Péter apátot és két szerzetestestvérét, valamint a kismarosi ciszterci nővérek képviselőit és a Zirci Ciszterci Apátság szerzeteseit.

A sportcsarnokban a zirci apát köszöntőjében felidézte az iskola megszületését, az akkori ciszterek bátorságát és "nagyot álmodását" , s hogy ebből hogyan fakadt ennek mostani nagy álomnak a megvalósulása. A homlokzati falak külső mintázatáról pedig elárulta, hogy azok azt mutatják, amint a nagyobb, erősebb ciszterci címerek körülveszik a gyengébbeket, mintegy felkarolva, segítve, átölelve őket. Ez lenne ciszterci pedagógia lényege is: senkit nem elhagyni, hanem segítve, átölelve együtt haladni a Gondviselő által kijelölt úton.

Ezután ünnepi beszédet mondott Gulyás Gergely miniszter úr és Simicskó István képviselő úr is.

Az iskola vegyeskarának és Mohai Bence, az iskola volt diákjának közreműködésével szép megemlékezést látott és hallott az ünneplő közösség.

A sportcsarnok megáldását követően Bernát apát úr vezetésével minden meghívott kivonult az iskola udvarára, ahol ünnepélyesen megáldásra került az iskola 1950-ben ledöntött, s csodálatos módon az építkezéskor előkerült Szent Bernát szobor. Ezt a szobrot a ciszterciek magyarországi működésének és újjáéledésének jelképeként is tekinthetjük, hiszen a kommunizmus egyházüldözésében elpusztították, elásták, eltüntették, a Gondviselésnek köszönhetően azonban ez előkerült, s felújítottan, megújulva és megerősödve hirdeti a magyar ciszterciek 800 évnél is régebbi működését.

Az avató ünnepséget a nemzeti szalag átvágásával fejezték be a Szent Bernát szobor előtt.

Ezután a diákok és a vendégek birtokba vehették az új sportpályákat, a vállalkozó kedvűek kispályás labdarúgó mérkőzésen vehettek részt, a többiek pedig megtekintették a - szintén az iskola felújításának részeként - megfiatalodott és kibővült könyvtárat, valamint az átépített és tágasabbá varázsolt új ebédlőt is.

Az iskola közel 900 tanulója és 100 fős alkalmazotti köre hálásan és boldogan vette birtokba az új és megújított épületrészeket.

Az eseményről készült képek galériája

Az átadó ünnepség videója