Zirci Ciszterci Apátság
Keresés
Galéria
Eseménynaptár
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
Nincs esemény!
Szent Bernát idézetek
 
hírek

Közel engedték a kisgyermekeket – Átadták a pécsi Ciszterci Nevelési Központ megújult óvodáját

2022.09.04

Közel engedték a kisgyermekeket – Átadták a pécsi Ciszterci Nevelési Központ megújult óvodáját
Ragyogó, megújult és kibővített óvodában kezdhetik meg a tanévet a Ciszterci Nevelési Központ óvodásai Pécsett, az Apáca utcában. Az augusztus 31. délelőttjén megtartott átadó ünnepségen Bérczi L. Bernát O.Cist, zirci apát áldotta meg az épületet, és természetesen az óvoda kis lakóit és dolgozóit is. Ünnepi beszédében felidézte, mennyire szükséges volt már ennek a régi, szinte történelmi épületnek megújulása. Az általános iskola mellett álló óvoda állaga és berendezése ugyanis már nem felelt meg a jelenkori igényeknek. 

A 2019-ben kezdődött tervezés után 2021 januárjában indultak a munkálatok: először egy bontásra ítélt melléképületet kellett eltávolítani, majd felújították a földszinten található csoportszobákat, amelyek ma már gyönyörűen kifestve, megújult elektromos hálózattal, korszerű és stílusos, fényerőszabályzós világítással várják az óvodai csoportokat. Az emeleti csoportszobák feletti fa födémet acélgerendákra kellett cserélni a korábbi gombásodás miatt, majd egy csoportszoba áthelyezésével nagyobb, tágasabb és világosabb tereket tudtak létrehozni. A leromlott állapotú raktár- és melléképület helyére 308 m2 új teret kapott az óvoda, amelyben egy régóta várt közösségi terem, orvosi szoba, fejlesztő szoba és egy új csoportszoba került kialakításra. Az udvaron új gumiborításon szaladgálhatnak az örökmozgó gyerekek, a szülők pedig a megszépült udvari homlokzatban lelhetik örömüket. Mindent összevéve egy korszerű, látványos, és minden modernkori funkciónak megfelelő óvodát láthattak az ünnepségre összegyűlt vendégek.
 
Bernát apát hálás köszönetét fejezte ki elsősorban Magyarország Kormányának a felújítás pénzügyi 370 MFt-os támogatásáért, valamint dr. Ternyák Csaba egri érseknek, akinek önzetlen támogatása lehetővé tette a projekt megvalósítását. Szintén köszönetét fejezte ki az Apátság munkatársainak, a tervezőknek, kivitelezőknek, és nem utolsó sorban Késmárki Tiborné leköszönő igazgatónak, aki lelkiismeretes és odaadó munkájával biztosította, hogy a felújítás és építkezés alatt is zavartalanul működjön az óvoda.
 
Ünnepi köszöntője után a zirci apát szentelt vízzel hintette meg az épület falait, ezt követően a Zirci Ciszterci Apátság munkatársaival, a kivitelező képviselőivel, valamint az intézmény új igazgatójával, Helstáb Ákossal vágták át a nemzetiszínű szalagot.
 
Az ünnepségen az óvodások kedves műsora, énekük, táncuk és összeszedett imádságuk, valamint a zeneiskolások komoly produkciója szép bizonyságát adta, mennyire elkötelezett, lelkiségben is gazdag nevelést nyújt a Ciszterci Nevelési Központ. Megérdemelten vehették birtokba az óvodát gyermekek és felnőttek egyaránt. A ciszterci nevelés pedig ismét tanújelét adta, hogy nemcsak a gimnáziumokban, hanem akár az óvodákban is milyen magas színvonalú, példaértékű, evangelizáló és emberformáló munkát végez.
 
További képek a zirciapatsag.hu oldalon.