Zirci Ciszterci Apátság
Keresés
Galéria
Eseménynaptár
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
Nincs esemény!
Szent Bernát idézetek
 
hírek

MEGÚJULÓ RENDHÁZ, VALLÁSTURISZTIKAI KÖZPONT A VÁROS FŐTERÉN

2014.11.07

 A Ciszterci Rend tulajdonában álló főtéri ingatlan turisztikai célú hasznosítására törekvő „Vallási turizmus, turisztikai attrakció fejlesztése a bajai Ciszterci Rendházba” elnevezésű, az Európai Unió támogatásával, valamint az Európai Regionális Fejlesztés Alap társfinanszírozásával, 158.265.833 Ft támogatásból megvalósuló beruházás indult nemrégiben Baján. Az idei év tavaszától várhatóan egy évig tartó munkálatokat követően impozáns, korszerű, egyben látogatóbarát vallásturisztikai szolgáltatással, országrészeken átívelő programlehetőségekkel bővül a városba érkező turisták lehetőségeinek színtere.

 Az rendház felújítása nem csak a turizmusra lesz kedvező hatással. A fenntarthatóság alapelveit előtérbe helyező fejlesztés maga után vonja a város és térségének fejlődését is, gazdaságélénkítő szerepe megkérdőjelezhetetlen. Olyan munkahelyteremtő, turisztikai attrakció jön létre, amely működését megkezdve egyedülálló élményt képes nyújtani a városba érkező gyermekes családoknak, turistáknak, zarándokoknak, külföldi vendégeknek egyaránt, mindezzel nagyban hozzájárulva a térség turisztikai életének színesítéséhez, versenyképességének fenntartásához is.
Az előzetes tervek szerint gyógynövénykerten keresztül megközelíthető épületben, a helyi igényekre alapuló, a ciszterciek múltját feldolgozó, a bajai ciszterciekhez kapcsolódó, iskolatörténethez köthető interaktív kiállítás kialakítása mellett, megközelítőleg 60 férőhellyel bővül a város szálláshely-kapacitása. Mindemellett a felújított épület lehetőséget teremt majd kisebb rendezvények, lelkigyakorlatok, előadások megvalósítására is.
A fenti évszaktól független lehetőségeken túl további és szinte magától értetődő programként kínálkozik, hogy a zarándokszállásra érkező vendég zarándoklatát folytatva ellátogasson a Ciszterci Rend életének meghatározó, távolabbi országrészekben fellelhető további zarándokhelyeire is.