Zirci Ciszterci Apátság
Keresés
Galéria
Eseménynaptár
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
Nincs esemény!
Szent Bernát idézetek
 
Zarándoklat

 
2023. évi tudnivalók
 
"Nem veszi el tőlem senki, magam adom oda"
Jn 10,18
 
 
 
2023. augusztus 12-19.
BUDAPEST - ZIRC
150 km
 
Jelentkezési határidő: 2023. május 31.
 
A jelentkezés feltétele a betöltött 16. életév.
Létszámkorlát: 30 fő
Szeretettel várununk!
 
A jelentkezési lap ITT érhető el.
 
 
 
Kedves Érdeklődő!
 
Ha mozog benned a gondolat, hogy jó lenne kimozdulni a hétköznapok rendjéből, a megszokott környezetből, időt és teret adni Istennek - felajánlva neki a fáradozásodat, lehet, hogy zarándokolni hív...

Engedd közel magadhoz a gondolatot: reggel felkelsz és nincs más dolgod, mint összerakni a hátizsákodat, felhúzni a túracipőt, és elindulni a cél felé. Útközben csönd és beszélgetések váltakoznak... van idő gondolkodni, imádkozni... sokszor tűz a nap, ilyenkor ajándék az árnyék... olyan, mint megpihenni Istennél. A nap végén jó megérkezni, vacsorázni, a társakkal megosztani az élményeket és imádkozni. Majd másnap újra elindulni...

Ha úgy érzed, szívesen töltenél el így egy hetet, tarts velünk - szeretettel várunk!
 
 
 
ÚTVONAL
 
Az útvonal során több ciszterci kötődésű helyet is érintünk:
- Buda, ciszterci plébánia és iskola
- Székesfehérvár, ciszterci plébánia és iskola
- Zirc, Ciszterci Apátság
 
Utunk többnyire sík földutakon vezet, naponta nagyjából 25 km-es szakaszok várnak ránk. Jó állóképességgel és egy adag kitartással jól teljesíthetőek. FONTOS, hogy sok napsütötte szakasz elé nézünk, kérjük, mindenki ennek fényében gondolja át jelentkezését.
 
Kísérőautó jön velünk, ez segítséget jelent majd az élelem és a sérültek szállításában, valamint a csomagok vitelében. Egyébként van lehetőség arra, hogy az út szorán szükséges ruháinkat, eszközeinket magunk vigyük hátizsákban.
 
A zarándoklat tervezett útvonala: Buda - Biatorbágy - Gyúró - Lovasberény - Székesfehérvár - Várpalota - Zirc. 

 
IDŐTARTAM
 
A zarándoklat ideje: 2023. augusztus 12-19.
Az első nap délutánján Budán találkozunk, együtt készülünk a zarándoklatra, majd 13-án reggel kelünk útra. Zircre 18-án érkezünk meg és másnap délután veszünk búcsút egymástól.
 
KÖZÖSSÉGI JELLEG
 
A zarándoklat jellege közösségi, ez azt jelenti, hogy az utat a társainkkal együtt, egy csoportban tesszük meg. Ez hordoz magában kihívást, hiszen a tempónk és az erőnlétünk eltérő, ugyanakkor mindannyian megtapasztalhatjuk az irgalmat - amit Istentől bőven kapunk, és mi is gyakorolhatunk, illetve elfogadhatunk. Ez is egy kulcsfontosságú része az utunknak.
 
ELLÁTÁS
 
Szállásunk főleg tornatermekben, tábori körülmények között lesz (Zircen lesz ágyunk is), ehhez polifoamot és hálózsákot kell hozni. 
 
Étkezést a zarándoklat teljes ideje alatt biztosítunk, szintén az egyszerűség jegyében.
 
 
RÉSZVÉTELI DÍJ
 
Részvételi díj összege: 25.000 Ft/fő
 
A jelentkezést a részvételi díj megérkezésével tudjuk véglegesíteni. A férőhelyeket a végleges jelentkezés (tehát az űrlap kitöltése + befizetés sorrendjében tudjuk feltölteni).
 
A részvételi díjat az alábbi módon kérjük utalással kifizetni május 31-ig:
Kedvezményezett neve: Zirc Római Katolikus Plébánia
Kedvezményezett számlaszáma: 1174 8117 2000 2815 0000 0000
Közlemény: NÉV - SZBZ részvételi díj
 
Ha betöltötted a 16. életévedet, nagy szeretettel várunk!
Bátran hívd el barátaidat, ismerőseidet is!
 
KAPCSOLAT
 
Ha bármi kérdésed akadna, keresd bátran Horváth Sarolta szervezőt a zarandoklat@ocist.hu címen.
 
Kövesd a zarándoklat Facebook-oldalát: https://www.facebook.com/szentbernatzarandoklat
 
Mi nagyon készülünk, addig is minden jót kívánunk!
 
A szervezők: Fanni, Dorka, Saci és Andris

 

 

Rövid összefoglaló a 2022-es útról:

Egy életképeket tartalmazó kisfilm ITT tekinthető meg.
 
A Zirci Ciszterci Apátság és a Magyar Ciszterci Diákszövetség szervezésében 2022. augusztus 12-19 között másodszor valósult meg a Szent Bernát Zarándoklat. Az útvonal Budapestről Zircre vezet, érinti a budai, a székesfehérvári és az olaszfalui ciszterci plébániákat, valamint az érdi ciszterci monostort. Ebben az évben 24 zarándok járta végig az utat. Horváth Sarolta zarándoklatvezető írását olvashatják.

Az idei út mottójául a Római levélből választottunk egy sort: „Legyetek tüzes lelkületűek, mert az Úrnak szolgáltok!” (Róm 12,11). Szerettük volna elmélyíteni magunkban a készséget az Úrért való áldozathozatalra, arra, hogy Őt helyezzük az első helyre, hogy az iránta való szeretetből képesek legyünk lemondani kényelmeinkről és szeretettel tudjuk viselni a kellemetlenségeket. A zarándokút erre különösen sok alkalmat nyújt. Megtapasztaljuk saját külső-belső határainkat és szembesülünk másokéval is: a nagy feladat ezeket Isten előtt együtt hordozni, szeretettel átölelni.

 

A Szent Bernát Zarándoklat tavaly is családias, 20 fő körüli létszámmal indult el, idén is kéttucatnyian gyalogoltunk. Ekkora méretű csoport jó lehetőséget nyújt az együtt haladásra, az egy asztalnál étkezésre, egymás megismerésére. Egy ráhangolódással, ismerkedéssel töltött este után hat napon át róttuk a magyar utakat és ösvényeket Zircig, naponta 25-30 km-es távokat teljesítve. Az augusztusi hőség, az erős napsugárzás és a rettentő szárazság nem kis mértékben növelte az út által elénk állított fizikai kihívást.


A mindennapi szentmisén, a rövid közös elmélkedéseken és az útközben együtt imádkozott rózsafüzéren kívül teret kapott a ciszterci hagyományban is olyan fontos csend. Nem csak a napi 40-50 perces csendes menetben jelent ez meg, hanem a napirend egyszerűségében is. Szembesültünk azzal, hogy amikor az egyetlen feladatunk, hogy egyik lábunkat a másik után tegyük, belső világunk, gondolataink erőteljesebben érzékelhetővé válnak. Eleinte mindannyiunknak nehéz lelassulni, elcsendesedni, de ha nem menekülünk bele egyéb szórakozásba, hanem kitesszük magunkat a valóságnak, van esélyünk megismerni, kik is vagyunk igazán. És van esélyünk megismerni, szinte megérinteni az Urat, akiben nincsen semmi látszat, semmi hamisság, aki maga a valóság.

Augusztus 18-án este értünk Zircre, a Nagyboldogasszony bazilikába, majd másnap, augusztus 19-én együtt ünnepeltük a ciszterci családdal Clairvaux-i Szent Bernát apátot. Az út tapasztalatában megerősödve szándékunk szerint jövőre is elindulunk, 2023. augusztusában is szeretettel várunk mindenkit a Szent Bernát Zarándoklatra!
 
 
 
    
      A kép a 2021-es zarándoklat végén készült a zirci bazilikában.