Zirci Ciszterci Apátság
Keresés
Galéria
Eseménynaptár
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Nincs esemény!
Szent Bernát idézetek
 
Zarándoklat

A tervek szerint 2023 augusztusában is szervezünk utat Zircről Budára.
Részletesebb információkat 2023 húsvétja után teszünk közzé.
 
 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

Rövid összefoglaló a 2022-es útról:

Egy életképeket tartalmazó kisfilm ITT tekinthető meg.
 
A Zirci Ciszterci Apátság és a Magyar Ciszterci Diákszövetség szervezésében 2022. augusztus 12-19 között másodszor valósult meg a Szent Bernát Zarándoklat. Az útvonal Budapestről Zircre vezet, érinti a budai, a székesfehérvári és az olaszfalui ciszterci plébániákat, valamint az érdi ciszterci monostort. Ebben az évben 24 zarándok járta végig az utat. Horváth Sarolta zarándoklatvezető írását olvashatják.

Az idei út mottójául a Római levélből választottunk egy sort: „Legyetek tüzes lelkületűek, mert az Úrnak szolgáltok!” (Róm 12,11). Szerettük volna elmélyíteni magunkban a készséget az Úrért való áldozathozatalra, arra, hogy Őt helyezzük az első helyre, hogy az iránta való szeretetből képesek legyünk lemondani kényelmeinkről és szeretettel tudjuk viselni a kellemetlenségeket. A zarándokút erre különösen sok alkalmat nyújt. Megtapasztaljuk saját külső-belső határainkat és szembesülünk másokéval is: a nagy feladat ezeket Isten előtt együtt hordozni, szeretettel átölelni.

 

A Szent Bernát Zarándoklat tavaly is családias, 20 fő körüli létszámmal indult el, idén is kéttucatnyian gyalogoltunk. Ekkora méretű csoport jó lehetőséget nyújt az együtt haladásra, az egy asztalnál étkezésre, egymás megismerésére. Egy ráhangolódással, ismerkedéssel töltött este után hat napon át róttuk a magyar utakat és ösvényeket Zircig, naponta 25-30 km-es távokat teljesítve. Az augusztusi hőség, az erős napsugárzás és a rettentő szárazság nem kis mértékben növelte az út által elénk állított fizikai kihívást.


A mindennapi szentmisén, a rövid közös elmélkedéseken és az útközben együtt imádkozott rózsafüzéren kívül teret kapott a ciszterci hagyományban is olyan fontos csend. Nem csak a napi 40-50 perces csendes menetben jelent ez meg, hanem a napirend egyszerűségében is. Szembesültünk azzal, hogy amikor az egyetlen feladatunk, hogy egyik lábunkat a másik után tegyük, belső világunk, gondolataink erőteljesebben érzékelhetővé válnak. Eleinte mindannyiunknak nehéz lelassulni, elcsendesedni, de ha nem menekülünk bele egyéb szórakozásba, hanem kitesszük magunkat a valóságnak, van esélyünk megismerni, kik is vagyunk igazán. És van esélyünk megismerni, szinte megérinteni az Urat, akiben nincsen semmi látszat, semmi hamisság, aki maga a valóság.

Augusztus 18-án este értünk Zircre, a Nagyboldogasszony bazilikába, majd másnap, augusztus 19-én együtt ünnepeltük a ciszterci családdal Clairvaux-i Szent Bernát apátot. Az út tapasztalatában megerősödve szándékunk szerint jövőre is elindulunk, 2023. augusztusában is szeretettel várunk mindenkit a Szent Bernát Zarándoklatra!
 
 

Alább olvasható a 2022-es zarándoklat kiírása:

2022. 08. 12-19.

"Legyetek tüzes lelkületűek, az Úrnak szolgáltok!"
(Róm 12,11)
 
 
Jelentkezési határidő: 2022. június 15.
Szeretettel várunk mindenkit!
 
A jelentkezési lap ITT érhető el.
 
 
Kedves Érdeklődő!
 
Idén második alkalommal indulunk zarándoklatra Budapestről Zircre, Szent Bernát atyánk ünnepére. Arra hívunk, hogy tarts velünk, adj időt és teret Istennek, hogy megérinthessen, találkozhasson veled.
 
A zarándoklat küzdelem. Nem a széles út. 
Aki zarándokolni indul, Istent keresi. Útra kel, vállalja annak minden megpróbáltatását, de azért, mert Isten megérintette a szívét és arra hívja, hogy meghaladja önmagát és Felé lépjen.
Mi, akik idén elindulunk, szeretnénk, ha a kényelmet, a sokszor ránk törő (lelki) álmosságot a hátunk mögött hagynánk, és az éberség állapotát gyakorolnánk.
 
A zarándoklat idei mottójául a római levélből választottunk egy részletet: "Legyetek tüzes lelkületűek, az Úrnak szolgáltok" (Róm 12,11). A ciszterciek jelmondata: "Lángolj és világíts!" a szeretetre való nyitottságot, készséget jelöli. A szeretet nem langyos. Arra hívunk, hogy imádkozzunk, elmélkedjünk közösen a kényelem útvesztőiről, s igyekezzünk megnyílni a minket szüntelen körülvevő isteni szeretetre.
 
 
             
 
Az útvonal során több ciszterci kötődésű helyet is érintünk:
- Buda
- Érd, Regina Mundi Apátság
- Székesfehérvár
- Zirc, Ciszterci Apátság
 
Utunk többnyire síkságon vezet, naponta nagyjából 25 km-es szakaszok várnak ránk. Átlagos állóképességgel és egy adag kitartással jól teljesíthetőek.
Kísérőautó jön velünk, ez segítséget jelent majd az élelem és a sérültek szálltásában, valamint a csomagok vitelében. Egyébként van lehetőség arra, hogy az út során szükséges ruháinkat, eszközeinket magunk vigyük hátizsákban.
 
A zarándoklat tervezett útvonala ITT érhető el. A tavalyihoz képest idén kisebb változásokat vezetünk be, például az Érd-Velence szakaszt két nap alatt fogjuk teljesíteni, az utolsó szakaszt pedig részben másfelé vezetjük. Pontos térképet később teszünk közzé.
 
 
 
A zarándoklat ideje: 2022. augusztus 12-19.
Az első nap délutánján Budán találkozunk, együtt készülünk a zarándoklatra, majd 13-án reggel kelünk útra. Zircre 18-án érkezünk meg és másnap délután veszünk búcsút egymástól.
 
A zarándoklatra időközben becsatlakozni nem lehet, azok jelentkezését várjuk, akik az egész utat szeretnék végigjárni.
 
 
    
      A kép a 2021-es zarándoklat végén készült a zirci bazilikában.
 
Szállásunk főleg tornatermekben, tábori körülmények között lesz (Zircen lesz ágyunk is), ehhez polifoamot és hálózsákot kell hozni.
Étkezést a zarándoklat teljes ideje alatt biztosítunk, szintén az egyszerűség jegyében.
 
Ha betöltötted a 16. életévedet, nagy szeretettel várunk!
Bátran hívd el barátaidat, ismerőseidet is!
 
Ha bármi kérdésed akadna, keresd bátran Horváth Sarolta szervezőt a zarandoklat@ocist.hu címen.
 
Kövesd a zarándoklat Facebook-oldalát: https://www.facebook.com/szentbernatzarandoklat
 
Mi nagyon készülünk, addig is minden jót kívánunk!
A szervezők